Корзина
211 отзывов
Надежный продавец Prom.ua
ХоРеКа Партнер — Оборудование для Ресторанов, Оборудование для Магазинов, Баров, Фаст-фуд

Бізнес на кукурудзяному собаці або скільки коштує корн-дог. Частина 1

Бізнес на кукурудзяному собаці або скільки коштує корн-дог. Частина 1

13.03.17

Бізнес на кукурудзяному собаці або скільки коштує корн-дог 

Весна – час нових ідей, нового життя, нових починань. Але й не тільки. Весна – це також й відкриття сезону вуличної їжі, коли перед підприємцями знов стає питання «Чим же здивувати досвідченого українського споживача?»

Корн-дог - у перекладі з англійської - це кукурудзяний собака (corn - кукурудза, dog - собака). Історія корн догу бере свій початок в Америці 20-х років ХХ сторіччя, коли корн-дог набув шаленої популярності на території США, влаштовувалися навіть фестивалі корн-догу.

В наш час корн-дог є стравою, що популярна не тільки в США, але і по всьому світу. На українському же ринку корн-дог присутній не так давно, проте популярність його в Україні тільки набирає обертів.

Насправді корн-дог -це є своєрідна альтернатива традиційному хот-догу з деякими відмінностями в рецептурі тіста і способі приготування. Корн-дог являє собою сосиску, нанизану на паличку і запечену в тісті з кукурудзяної муки у фритюрі або в спеціальному професійному апараті.

Корн-дог готується безпосередньо на очах покупців. Саме тому продукт завжди гарячий, свіжий і користується заслуженою популярністю.

 

Переваги

1.    Простота приготування цього фаст-фуду. З процесом впорається навіть новачок, який ніколи нічого не готував.

2.     Доступна ціна готового виробу для покупців. Одиниця корн-дога на вулиці може коштувати близько 20грн плюс-мінус декілька гривень. Це робить його дуже популярною вуличною їжею і дозволяє успішно конкурувати з більш звичними видами фаст-фуду.

3.     Доступність цього бізнесу для підприємців-початківців. Для реалізації бізнес-ідеї з продажу корн-догів необхідні зовсім невеликі вкладення.

 

Технологія і рецептура

 Відомі 2 технології приготування корн-догів

1.Обсмажування корн-дога у великій кількості масла. Для цього, як правило, використовується професійна фритюрница або чебуречниця.

Для зручності приготування, тісто слід перелити в високий вузький посуд, щоб було зручно занурювати в нього сосиску. Сосиску перед тим, як опустити в тісто, потрібно гарненько обваляти в борошні - так кляр ретельніше обгорне її.

В олії корн-дог необхідно постійно перевертати і готувати до появи золотистої скоринки (приблизно 2-3 хвилини). Готовий корн-дог просушується серветкою для того, щоб прибрати зайвий жир.

 

 

2. Приготування корн-дога в спеціальному обладнанні для корн-догів – професійному корн-дог апараті (прес-форма для корн-догів).

Готуючи корн-дог в спеціальному апараті, сосиску не потрібно занурювати в кляр. Кожна комірка апарату заповнюється частиною тіста, потім в нього занурюється сосиска, нанизана на паличку (до речі, в професійних апаратах передбачено місце для паличок), яка покривається іншим тістом і притискається рухомою частиною вафельниці.

За допомогою професійного апарату, корн дог готується швидше і його не потрібно перевертати. Про готовність виробу свідчать світлові індикатори на панелі управління

За конструкцією корн-дог апарати нагадують професійну вафельницю - дві гарячі поверхні притискаються між собою за допомогою спеціального механізму і підсмажують тісто з двох боків одночасно. Відмінність вафельниці і корн-дог апарату полягає в формі осередків для тіста - в корн-дог апараті вони мають більш витягнуту і глибоку форму і рельєфний візерунок, що надає готовому виробу апетитний вигляд. Одночасно можна готувати 6 корн-догів.

Перевагою професійного апарату для корн догів є відсутність необхідності використання олії. Професійне обладнання для харчової промисловості виконано з якісних матеріалів, які рівномірно прожарюють тісто. Деякі моделі корн-дог апаратів оснащені робочою поверхнею з антипригарним покриттям - така конструкція обсмажує тісто делікатно і утворює на ньому хрустку скоринку.

 Рецептура тіста для Корн-дога

 Головною складовою тіста для корн-дога, є кукурудзяне борошно. Саме воно надає тісту оригінальності і відрізняє його від традиційного рецепту приготування сосиски в тісті. Тісто для корн-догів в вафельниці завдяки наявності в своєму складі кукурудзяного борошна виходить пористе і повітряне.

 

Що стосується послідовності приготування, то спочатку змішуються сухі інгредієнти - кукурудзяна мука, пшенична мука, сіль, розпушувач, спеції, - а потім додаються яйця і молоко. Можливе також використання сухого яєчного порошку і сухого молока, які не потребують зберігання в холоді, дозволяють тим самим «з економити» на холодильному обладнанні.

  За консистенцією тісто має бути густим. Нижче навожу декілька рецептів кукурудзяного тіста для корн догів, що перевірені на практиці.

Інгредієнти, які Вам знадобляться для приготування тіста: кукурудзяне борошно, харчова сода, сіль, цукор, сухе знежирене молоко, яєчний порошок і вода. 

Рецепт № 1

 

·         борошно - 240 г

·         кукурудзяне борошно або кукурудзяний крохмаль - 160 г

·         цукор - 30 г

·         яєчний порошок - 15 г

·         розпушувач - 15 г

·         сіль - 6 г

·         сухе молоко - 12 г

·         рослинна олія - 30 г

·         додати воду для отримання  консистенції ‘’дуже густої сметани’’

 

Рецепт № 2

·         яєчний порошок - 15 г

·         сухе молоко - 6 г

·         кукурудзяне борошно або крохмаль - 60 г

·         сіль - 3 г

·         пшеничне борошно - 120 г сода - 3 г

·         цукор - 15 г

·         вода - 60 мл

 

Рецепт № 3

·         пшеничне борошно - 240 г

·         суха гірчиця - 15 г

·         кукурудзяна мука або крохмаль - 180 г

·         розпушувач -10 г

·         цукор - 30 г

·         сіль - 5 г

·         сухе молоко - 25 г

·         яєчний порошок -12 г

·         вода - 240 г

·         рослинна олія - 30 г

 

Рецепт № 4

·         млиннне борошно - 240 г

·         кукурудзяне борошно або крохмаль - 180 г

·         сіль - 5 г цукор - 30 г

·         розпушувач - 5 г

·         яєчний порошок - 15 г

·         сухе молоко - 20 г

·         вода - 240 мл

 

 

Фінанси

Собівартість

Собівартість готового виробу буде сильно залежати від якості і ціни продуктів.

 

Орієнтуємось виходячи з того, хто наш клієнт, платоспроможність, місце розташування торгівельної точки. Так, точці біля студентського містечка напевно, не варто закуповувати в якості начинки  сосиски топ-сегменту.

Розрахуємо собівартість по середнім цінам

Тісто – виходить орієнтовно 600 г

 

 

Вага, г

Ціна, грн

1

Борошно

240

4,80

2

Кукурудзяне борошно

160

3,52

3

Цукор

30

0,60

 

яєчний порошок

15

1,01

 

розпушувач

15

2,40

 

сіль

6

0,03

 

сухе молоко

12

1,2

 

рослинна олія

30

0,90

 

вода

 

0,20

 

Вартість 600 г тіста

14,66

З цієї порції тіста приблизно виходить 12 корн догів. Тобто вартість тіста корн-дога 14,66/12=1,22 грн

Собівартість корн-дога з сосискою

Сосиска

3,5

Паличка

0,27

Тісто

1,22

Електроенергія

0,97

Собівартість 1 корн дога

5,96 грн

Отже, на продажу корн-догів можна непогано заробити. Ціна собівартості приготування цієї страви значно нижче середньої ринкової ціни, тому бізнес на корн-догах має високий відсоток рентабельності.